A mennyei brokkoli és a varázslatos gyümölcsök

A címben szereplõ zöldségrõl és gyümölcsrõl mindannyian sejthettük már gyermekkorunk óta, hogy fogyasztásuk egészséges, ám a tudomány egyre érdekesebb és szinte meghökkentõ tulajdonságaikat fedte fel elõttünk.
A brokkoli nemcsak vitaminokkal és ásványokkal telített, hanem – a legújabb kutatások szerint – a gyomorrák ellen is hat. Ugyanis az az összetevõ, mely a brokkoli jellegzetes ízét adja, megöli azt a Heliobacter pylori-nak nevezett baktériumot, mely a gyomorban élve rákosodást okoz.
Erre francia és amerikai tudósok együttesen jöttek rá, akik következõ lépésben azt szeretnék megvizsgálni, hogy csupán a brokkolira és a brokkoli csíra fogyasztására alapozó kúra kellõképpen kipusztítja-e a rákot okozó baktériumot. A baktérium kiölésére már kidolgoztak antibiotikumokat, ám ezek a gyógyszerek agresszíven hatnak: minden, még a hatékony baktériumokat is elpusztítják, és kellemetlen mellékhatásokat okoznak.
De térjünk át a zöldségekre: itt a nagyokos kutatók azt találták fel, hogy egy zöldség még nem csinál tavaszt, de öt már igen. Ha ugyanis egy egészséges felnõtt naponta öt alkalommal zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, akkor 17 %-kal csökken a magas vérnyomás veszélye, 6 %-kal a szívmegbetegedések lehetõsége és 15 %-kal az agyvérzés eshetõsége. És hogy a kutatók mondásaikat adatokkal is alátámasszák hat hónapon keresztül 700, 25 és 64 év közötti felnõtt étkezési szokásait figyelték tudományos szigorral.
|