Guppi (Poecilia reticulata) |
Eredeti élőhely: |
 |
 |
|
Barbados, Venezuela, Trinidad, Guayana. Első példányok 1908-ban kerültek Európába. |
|
Jellemző: |
Nagyon változatos halfaj, a hímek úszóinak nagysága, és színezete között nemigen találni két egyformát. Könnyű tartása miatt kezdő akvaristáknak is ajánlom. |
|
Élelem: |
Tubifex, vízibolha, vörös szúnyoglárva, de nagyon jó minőségű száraz eleséget is lehet kapni halaink számára. Nagyon fontos a változatos étrend. |
|
Elhelyezés: |
Medencéjüket napsütötte világos helyre állítsuk. A víz keménysége semleges (pH 7) legyen, a hőmérséklet pedig 24-26oC. Figyeljünk, nehogy túl sok egyedet zsúfoljunk össze. Kb. 2 liter vizet számoljunk 1-1 példányra. |
|
Szaporodás: |
3 hónapos korban párosítsuk a guppikat. A nőstényekhez mindig a legszebb, legegészségesebb hímet tegyük. A guppi az elevenszülő halak közé tartozik, ami annyit jelent, hogy az ikra burka a születés pillanatában felpattan, és így jönnek a kis halak a világra. A kis halak a víz felszínére igyekeznek, hogy minél előbb levegő kerüljön az úszóhólyagjukba. Amelyik kis halnak ez nem sikerül, annak élete végéig nehéz lesz úsznia, sőt a talajon fogy csúszni. Ezek az egyedek hamar elpusztulnak. A kis halak 3-4 hetes korban kezdenek színesedni. Ekkor válasszuk szét a hímeket a nőstényektől. |
|
|
Úszási szint: minden szint |
| |
|
|