Alkohol elõnyei:
- Kellemes hangulatot lehet elérni a fogyasztásával
- Étkezés után segíti az emésztést egy minimális mennyiség fogyasztása.
- Tágítja az ereket (ez nem mindenkinek elõny.)
Alkohol hátrányai:
- Károsítja az agysejteket.
- Nagy mennyiségû fogyasztás után másnaposságot okoz.
- Az elfogyasztott alkohol két lépésben oxidálódva lép be az anyagcserébe:
1.: etilalkohol (CH3CH2OH) -> acetaldehid (CH3CHO) 2.: acetaldehid (CH3CHO)-> ecetsav (CH3COOH)
Az elsõ lépésben keletkezett acetaldehid mérgezõ (sejtekre mérgezõ hatású), ez okozza a másnaposságot. Nagyobb alkoholfogyasztás esetén közel 10-100 ezer neuron pusztul el, mivel a keringés az agyba is eljuttaja az acetaldehidet. Az alkohol oldódása vízelvonással is jár, ezért csökken a gerinc és agyvelõ folyadéka, tehát a fejfájás is részben ennek köszönhetõ, ha a folyadék újratermelõdött, akkor csökken a fájdalom. Ha az elsõ vagy a második szakaszt enzimekkel katalizáljuk (késleltetjük), akkor a másnaposságot el is kerülhetjük, esetleg meghosszabbíthatjuk a hatását. Az elsõ lépés késleltetését használják fel az alkohol elvonó kúrán. Ha etilalkohol helyett metanol ( = faszesz) kerül a szervezetbe, akkor formaldehid keletkezik, ami sokkal károsabb, mivel vakságot vagy halált is okozhat.
- A túlzott fogyasztás hatására rá lehet szokni.
|