Neked szól!! Érted van! :) Darkwings
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ünnepek
 
 
Képek
 
Versek
 
Minden más :)
 
Azok a káros szenvedélyek
 
Korhatáros :)
 
 
A szerelem hálójában
 
Bandákról
 
Ezotéria
 
Fogyókúra
 
A hónap idézete

"A hülyeség a hidrogén mellett a legnagyobb mennyiségben előforduló anyag a világegyetemben."

         /Thomas Alva Edison/

 

 
Gyógyítsd magad!
 
Kisállatok
 
Kajákról és piákról
 
Híres emberkék
 
Sport
 
Fogalomszótár
 
Tea receptek

S. Nagy Anikó
Teásreceptek régi magyar szakácskönyvekből

Teakult, a Terebess Online különlapja

Théa

Végy annyi valódi sinai tehát, mellyet néha hollandi, és muszka theának is elneveznek, a'mennyit három ujjad között tarthatsz, forrald le valami három kanál forró vízzel, hadd állni úgy egy keveset, öntsd le ezt a' vizet, 's önts rá valami hat findzsa forró tiszta vizet, hadd álljon úgy egy pár minútomig, míg megüllepedik, és szűrd le findzsákba. Ha akarod, még másodszor is tölthetsz rá forró vizet, és még abból is nyerhetsz elég jó theát. - Ha éjjel iszod, csak igen keveset, p. o. csak egy kanállal egy findzsára kell hozzá adnod, még pedig a legjobb sűrű édes téjszinből, czukrot pedig minél többet, kivált ha szereted az édeset.

(Legújabb, legbővebb és leghasznosabb pesti szakácskönyv. Pest, 1834.)

 

Orosz thee

Egy icze tejet a' tűzhöz tesznek; mihelyt fő, a' legfinomabb theebül egy thees kanálnyit vetnek bele, 's kiforrni hagyják. Most átszűrik, megczukrozzák, ismét felforralják, tojás szikével összehabarják és csészében feladják.

(Németh Susanna, Nemzeti szakácsné. Kassán, 1836.)

 

Hollandiai thét készíteni

Ha azon földi epernek, melly a' hegyek 'tetején 's oldalain, nem pedig aljban terem, leveleit szobában megszárítod, 's skatulyára rakod, ollyan théd lesz, melly a' hollandi thével vetekedhetik.

(Fáy András, Hasznos házi jegyzetek. Pest, 1926.)

 

Punts közönséges módon készítve

Dörzsölj el négy tzitrom'haját két font tzúkorral, tedd a' tzúkrot egy leveses tálba, az eldörzsöltet pedig egy finom szőrszitára, fatsarj bele tizenkét lat tzitrom levet, önts reá hat ittze forró vizet, mellybe fél lat thea meg volt forrázva, azután önts hozzá egy butellia jó arakot, tedd a'tálat jól befedve gyenge pártűzre, mikor pedig már fejér tajték kezd a' szélin lenni, vedd le a' tűzről 's töltsd punts pohárba.

(Czifrai István, Magyar nemzeti szakács könyv. Pesten, 1829.)

 

Barbarász

Vegyits fel 1/2 meszszely jó erős Theát, fél meszszely tejjel, habarj fel hat tojás-sárgáját egy kevés hideg - tejjel, keverd el a' forró - tejjel, adj hozzá szirupot hogy elég édes legyen, és add fel jó melegen findzsákban.

(Zelena Ferencz, Minden háznál használható Közönséges és legújjabb Nemzeti Szakács-Könyv, Kassán, 1830.)

 

Kávé créme

Erős kávét főznek, leüllepedni engedik, finom gyolcson átszűrik s még befőni hagyják, azután megczukrozzák és jégre teszik. Három meszely tejszinből habot vernek, és szitára teszik, hogy a ritka tej lefolyjon; most tíz lat finomra tört czukrot cserepedénybe tesznek, három kanál kávét hozzákevernek; azután a habnak felét, megint két kanál kávét s végre megint habot; ha a créme még fehér volna, tehát kávét adnak bele; utójára két lat felolvasztott vizahólyagot egyvelitenek bele, azután formába töltik s jégre teszik.

Thea créme

Ép úgy készíttetik mint a kávé créme, csakhogy kávé helyett egy pohár igen erős hollandiai thea vétetik.

(Németh Zsuzsána, A legújabb és megpróbált magyar szakácskönyv. Pest, 1858.)

 

Thea-fagylalt

Forralj föl 1 liter tejet 8 evőkanál tört cukorral; tégy mintegy 5 dekagr. theát egy leveses tálra, öntsd rá a forró cukros tejet és hagyd letakarva néhány percig állni. Ekkor keverj le 6 tojás-sárgáját, öntsd rá a theát, hagyd még egyszer fölforrni, szürd át szitán, tedd a szelencébe s hagyd megfagyni.

Omlós thea-sütemények

1/2 kilogramm hámozott mandulát keverj össze jól 1/4 kilogr. tört cukorral; adj hozzá ugyanannyi lisztet, egy tojás nagyságú irósvajat, tört fahéjat és reszelt citromhéjat, mindezt gyurd meg 8 tojássárgájával; sodorj belőle apró rudacskákat kisujjnyi vastagra; készíts ezekből apró pereceket, gyűrűket, csillagot, szívet, hosszúkás pálcákat és patkókat, nyomogasd meg ujjaiddal kissé laposra, kend meg tojással, mártsd meg gorombára tört cukorba, rakd arányos távolságban kikent pléhre és süsd meg sárgára nem nagyon forró kemencébe. Ezen apró süteményeket sokáig el lehet tartani és igen alkalmasok thea mellé.

(Rézi Néni, Szegedi szakácskönyv. Szeged, 1876.)

 

Puncs-fánk

Készíts piskótatésztát, töltsd ezt egy piskótatölcsérbe, s hagyj lefolyni kis fánkokat tallérnyi nagyságban, melyeket is finom czukorral behintve, sütő bádogra teszel, s gyönge melegnél megsütsz. Ha kihültek, válaszd el késsel, a fél alsó fánkot töltsd meg kajszinbaraczkkal, vagy málnával. Tégy rá egy másikat, hogy fánk alakot nyerjenek. A fenntartottat következő módon készíted: Törj meg nagyában fél fontnyi czukrot, tedd azt mély sárgaréz medenczébe, önts rá fél messzelynyi vizet, tedd széntűzre, habard fel nehányszor, és főzd mindaddig, míg a czukor egészen elolvadt, és sűrűs lett: azután tedd a próbát a következő módon: Főzd tovább a czukrot, márts bele egy sütőkanalat, és fujj, mint csak erősen fujhatsz hamar a bemártott kanálra, ha sok kis hólyagok folynak a kanál lyukain keresztül, melyek is mint szappanbuborékok elfolynak, akkor jó a czukor, miután azt rögtön elveszed a tűzről, és taborirozod, az az: végy egy új főzőkanalat, mártsad félig a czukorba, és dörzsöld szüntelen a serpenyő széléhez, úgy hogy a kanál czukrot ne érjen, hanem mindig az üres oldalán maradjon a serpenyőnek, és csak cseppenként folyjon le az, mit a bemártott kanálról ledörzsölsz; ezután mártsd be ismét a kanalat; és dolgozz mindig így tovább; mindezt rögtön s szüntelenül teszed; ha a czukor fehér bőrt kezd kapni, akkor habard el rögtön, s ismét dolgozz az előbb írt mód szerint, mindaddig, míg a czukor fehér és sűrűs kezd lenni; adj azután hozzá 2 kávéskanálnyi czitromlevet, 2 kávéskanálnyi czitromhoz dörzsölt s finomra tört czukrot és két tele kanálnyi rumot, habard el rögtön, s mindaddig, míg a czukorral jól elvegyült. Ha a fenntartott jó, fehér legyen, s gyermekpép sűrűségű; ha ilyen, tedd bele a töltött fánkokat egymásután, forgasd meg azokat két francia villa segítségével mind két részen, s tedd a két villával együtt fehér irópapirra, hagyd mindaddig rajta, míg megfeszültek, ekkor elveheted, s rendezheted tálra.

(A valódi szakácsság vagy: legújabb alapos és teljes pesti szakácskönyv. Pesten, 1863.)

 

Gyömbérsütemény theához

Törjünk 1 lat (17 gramm) tiszta gyömbért és szitáljuk finom szőrszitán át; ezután adjuk deszkára 9 lat (15 1/2 deka) finomra tört czukorral, 7 lat (12 deka) legfinomabb liszttel, egy egész tojással és egy tojássárgájával. Mindebből tésztát készítünk, mely késhátvastagságra kisodortassék, vágjunk belőle két ujjnyi széles darabokat, adjuk sorban irósvajjal vagy zsírral megkent pléhre, és süssük meg szép sárgára.

Theakenyér

Megszitálván 2 itcze (1 1/2 liter) lisztet, belőle 1 messzelyt (4 deciliter) a sodródeszkán elkülönítünk, e közben 2 lat (3 1/2 deka) sörélesztőt olvasztunk fel enyhe meleg vízben, s azt, valamint a messzely (4 deciliter) lisztet, s az élesztőt egy mély tálba adjuk, csinálván belőle kovászt, melyet egy meleg helyen kelni hagyjuk. Mihelyt a kovász felényire kelt, akkor a többi 3 messzely (1 liter) lisztet a deszkára felhalmozván közepében mélyedést csinálunk, hová kevés enyhe meleg vizet, sót, meg egy font (56 deka) vajat s hat tojássárgáját adjuk, összekevervén először a tojást meg a vajat s a lisztet is. Az így alakult tésztát kétszer jól meggyúrjuk, s aztán hozzáadjuk a kovászt. A tésztát jól szétosztván a deszkán, külön helyre tesszük; erre egy asztalkendőt meglisztezvén, a tésztát reá tesszük, kézzel laposra verjük, újra összealkotjuk, megint szétverjük azt, többször ismételve. Végre alakítunk apró czipókat, vagy egy nagy czipót, melyet sütés előtt tojássárgájával kenünk meg.

Sóslemezek theához

Gyúrj össze a sodródeszkán 8 lat (14 deka) lisztet, 4 lat (7 deka) vajat, 1 lat (17 gramm) czukrot, másfél tojás fehérjét és jól sodord ki s vágd lemezekké, melyek tojással megkenve és sóval meghintve megsütendők.

(St. Hilaire Jozéfa, A valódi szakácsság vagy legújabban átvizsgált és tökéletesített képes pesti szakácskönyv. Budapest, 1881.)

 

Szómagyarázat

sinai = kínai
muszka = orosz
tojás sziké = tojás-sárgája
arak = rizspálinka

 

 
Time
 
Date
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Kérlek szavazz!
Honnan látodatod az oldalt?

főváros
megyeszékhely
város
falu, község
külföld
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
 
NE LOPJ!!!

Kérlek ne lopj el semmit sem a lapról!!!

Ha valami megtetszik, írj egy mailt, és elküldöm neked szívesen!

Köszi!

 
 
A hónap képe
 
Közérdekű linkek
 

                    

 
Szavazz!
Hány éves vagy?

0-10
11-15
16-20
21-25
26-30
31-35
36-40
40 felett
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Linkcsere
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 

A ROCK ÖRÖK ÉS ELPUSZTÍTHATATLAN!!!

 
 
Hányan jártatok itt?
Indulás: 2006-02-05
 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal