Vércsoport diéták
Az emésztés – tűnjék bár hihetetlennek – az egyik legtöbb energiát követelő emberi tevékenység. Mérések bizonyítják, hogy egy kiadós ebéd megemésztéséhez legalább annyi energiára van szükség, akár egy több órás favágáshoz. Érdemes tehát meggondolni, mire fordítjuk az erőinket, illetve azt, hogy bármilyen finom falatok is kínálják magukat, a bevitt táplálék mennyisége arányban legyen a valódi szükségletünkkel: korunk, nemünk, testalkatunk, esetleg vércsoportunk diktálta igénnyel.
A vércsoport szerint ajánlott diéta aránylag újkeletű. Egy amerikai orvos - D’Adamo - egyéb kísérletei során felfigyelt arra, hogy ugyanaz az étel másképp hat különböző emberekre. És ezt a különbséget a vércsoportok másságában találta meg. Véleménye szerint a genetikailag meghatározott szükségletünk alakítja ízlésvilágunkat, s vágyunk a szervezet számára optimálisan hasznosítható ételekre. Bár a rossz beidegződések, szokások ettől eltéríthetnek. (Lásd kávézás éhgyomorra, késő esti nehéz, zsíros vacsorák, stresszoldó alkoholfogyasztás.) Példák igazolják, hogy a helyesen betartott testkontroll diéta mellett a vércsoport szerinti táplálkozás is jelentősen hozzásegít az ideális testsúly megtartásához, illetve megszerzéséhez. Az „az vagy, amit megeszel” elmélet képviselői szerint minden szervezetbe kerülő anyag rombolhat vagy építhet.
A vércsoport diéta alapjául szolgáló vér milyensége már a fogantatás pillanatában meghatározott. S jellemző marad ránk egész életünk során. Épp ezért a világ nagyon sok országában a személyi okmányokban is föltüntetik, mint személyi adatot. Baleseteknél, váratlan kórházi beavatkozásoknál életmentő lehet ez az ismeret.
Ha tudja milyen az ön vércsoportja, és szándékában áll egészségesen étkezni, különösebb gond nélkül elkezdheti. A vércsoportja alapján bárki megismerheti milyen ételek segítik a jó közérzetét, energiáját, ideális testsúlyát megtartani. És azt is, melyeket érdemes elkerülni. Az alábbiakban fölsorolunk néhány a vércsoportok szerint ajánlott, illetve tiltólistára tett élelmiszert.
A O vércsoporthoz tartozók
Bátran ehetnek, ihatnak: A hús félék közül: borjúhúst, marhahúst, vadakat, bárányt, nyulat A tenger és a folyók állatai közül: pontyot, sügért, heringet, lazacot, pisztrángot, makrélát, tonhalat Tejtermékek közül: szinte csak a kecskesajtot ajánlják Szójából készített ételeket Gyümölcsök közül: fügét, szilvát, ringlót, kiegészítőként: almát, ananászt, barackot, körtét, málnát, ribizlit Zöldség félék közül: brokkolit, articsókát, salátákat, fokhagymát, karalábét, póréhagymát; kiegészítőként: vajbabot, zöldborsót, édesköményt, újhagymát, tököt Hüvelyesek közül: a babféléket Rizsféléket Árpa és rozs készítményeket Diót és tökmagot Fűszerek közül: bármelyik zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, köményt, cayenne borsot, gyömbért, kurkumát, koriandert, paprikát, mustárt, tárkonyt. Gyógynövények közül: komlót, csipkebogyót, vasfüvet, bodzát, hársfavirágát, borsmentát, zsályát és a cickafarkot
Kerüljék: A hús félék közül : a libát, a kacsát és mindenféle füstöltet A halak és tenger gyümölcsei közül: a füstölt lazacot, a tintahalat, az ecetes heringet és a kaviárt Mindennemű tehéntejet és tejterméket A gabonából készült étkek közül: a búzából készítetteket A kukoricaféleséget: corn flakes Zöldségek közül: padlizsánt, avokadót, gombákat, káposztát és a karfiolt Gyümölcsök közül: az epret, a szedret, a narancsot és a mandarint, a sárgadinnyét Fűszerek közül: a fehér és fekete borsot, a szerecsendiót, a vaníliát, a fahéjat és a boreceteket Kávét és az alkoholféléket – leszámítva egy kevés bort
Az A vércsoporthoz tartozók
Bátran ehetnek és ihatnak: Halak közül: a pontyféléket, folyami sügért, tőkehalat, pisztrángot, szardíniát, makrélát, nyers lazacot. Mindennemű szójafélét Lencse és babféleségeket Kecsketejet, kecskesajtot Rizsféléket Zöldségfélék közül: az articsókát, laskagombát, brokkolit, káposztát, karalábét, fokhagymát, póréhagymát, tököt, tormát Gyümölcsök közül: sárgabarackot, szilvát, ringlót, citromot, áfonyát, meggyet, mazsolát Len- és olívaolajat Diót, földimogyorót, tökmagot Fűszerek közül: minden zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, mustárt, gyömbért Gyógynövények közül: kamillát, ginszenget, csipkebogyót, orbáncfüvet, galagonyát Kávét
Kerüljék: A húsféléket minden formában!!! A folyók és a tenger állatai közül: a legtöbbet, például a harcsát, a csukát, a heringet, az angolnát, az összes héjas tengergyümölcsét, a füstölt lazacot, a tintahalat, nyelvhalat A tejtermékeket (kivéve a kecsketejet, kecskesajtokat) Krumplit és a csicsókát Csicseriborsót és a vörös babot Gabonafélék közül: a durum lisztet, a teljes őrlésű lisztféléket, búzapelyhet, búzacsírát, búzakorpát Zöldségek közül: a kínai kelt, a padlizsánt, a csiperkegombát, valamint a káposztákat, paprikaféléket Gyümölcsök közül: a sárgadinnyét, a rebarbarát, mangót és a mandarint Az olívaolaj kivételével az összes többit!!!! A kesudiót és a pisztáciát Fűszerek közül: a borsot, a kapribogyót és a boreceteket
A B vércsoportba tartozók
Bátran ehetnek és ihatnak: A húsfélék közül: vadakat, bárányt, nyulat A folyók és a tenger állatai közül: heringet, tőkehalat, folyami sügért, lepényhalat, pisztrángot, lazacot, makrélát, szardíniát és kardhalat Tejtermékek közül: szinte bármit Szójaféléket Gabonafélék közül: kölest, zabot, rozsféléket, rizslisztet Zöldségek közül: zöldborsót, zöldbabot, brokkolit, padlizsánt, kínai kelt, karfiolt, fokhagymát, poré hagymát, fejes káposztát, karalábét Gyümölcsök közül: almát, körtét, ananászt, barackot, epret, málnát, áfonyát, bodzát, dinnyét Vajat, halolajat, olíva és lenmagolajat Fűszerek közül: bármely zöldfűszert, curryt, cayenne borsot, szegfűszeget, gyömbért, köményt, kardamomot, kurkumát, tormát, paprikát, szerecsendiót, mustárt, sáfrányt, vaníliát Gyógynövények közül: mentát, zsályát, cickafarkot,
Kerüljék: Húsfélék közül: a libát, a kacsát, csirkét, tyúkot, sertést A folyók és a tenger állatai közül: az angolnát, az osztrigát, a heringet, a kagylókat, lazacot füstölve, tintahalat Tejtermékek közül: a penészes sajtokat, az ömlesztett sajtokat és a tejjel készített fagylaltot Gabona félék közül: a kukoricalisztet, a hajdinát Zöldségek közül: kukoricát, tököt, avokádót, retkeket, paradicsomot Gyümölcsök közül: gránátalmát, rebarbarát Kukorica-, repce- és szezámolajat Minden magot és diót Fűszerek közül: a borsot és a fahéjat Gyógynövények közül: komlót, martilaput, hársfavirágot, ökörfarkkorót
Az AB vércsoportba tartozók
Bátran ehetnek: A húsfélék közül: nyulat, pulykát, bárányt A folyók és a tenger állatai közül: csukát, pontyot, pisztrángot, harcsát, tonhalat, lazacot, nyelvhalat, tőkehalat, kaviárt Szójaféléket Tejtermékek közül: sovány tehéntejet, savót, eidami sajtot, ementálit, goudát, kecsketejet és -sajtot Krumpliféléket Gabona félék közül: a rizs minden fajtáját, zabot, a búza bármely fajtáját Zöldségek közül: a hazaiakból a tököt leszámítva bármelyiket Gyümölcsök közül: az itthon honosak bármelyikét – a rebarbarán kívül Olajak közül: az olíva-, repce- és a lenmag olaját Földimogyorót Fűszerek közül: az összes zöldfűszert, gyömbért, tormát, curryt, fokhagymát, köményt, kurkumát, szerecsendiót, pirospaprikát, sáfrányt, mustárt, vaníliát, fahéjat Gyógynövények közül: vasfüvet, kamillát, bodzát, ginszenget, zsályát, borsmentát, galagonyát
Kerüljék: A húsfélék közül: a baromfiakat, a borjút és a marhát, a sertést, a szarvas és az őz húsát A tenger gyümölcsei közül a héjasakat, a lazacot füstölve Tejtermékek közül: a brie, a camambert, a penészes típusúakat, a zsíros tejet és a parmezánt A hüvelyeseket A gabona félék közül: a kukoricát Gyümölcsök közül: a banánt, a narancsot, a mangót, a gránátalmát Zöldségek közül: olajbogyókat, retkeket Olajak közül: a sáfrány, a szezám és a kukorica olaját Magvak közül: a tökmagot, a mogyorót Fűszerek közül: a borsokat, a boreceteket, a kapribogyót Mindenféle égetett szeszt Gyógynövények közül: a szennalevelet és a fekete teákat
Fontos!!!
A fent leírtak általános érvényűek. Mindenki másképp reagál a hirtelen megváltoztatott étrendre. Ezért elsősorban egészségesek számára javasoljuk elkezdeni. Bármilyen betegségben szenvedő először az orvosát kérdezze meg, ajánlatos-e számára a vércsoport diéta. Minden diéta csak akkor válik igazán hatékonnyá, ha folyamatosan, rendszeresen megfelelő mozgással, sportokkal is kiegészítjük. Napi tíz perc sétát még a legelfoglaltabb, legkevésbé mozgáshoz szokott ember is elbír. Legyen ez a kezdet! Naponta növelje a tornára vagy mozgásra szánt idejét! Váljék egészségére!!!
|
|
Lényege: aszerint kell táplálkoznunk, hogy milyen típusú a vérünk. Peter D'Adamo, a vércsoport diéta megalkotója szerint a különböző típusokba tartozó embereknek más és más élelmiszerek hasznosak illetve károsak. A 0-s vércsoportúaknak sok húst, ugyanakkor kevés tejet és tejterméket, valamint gabonafélét célszerű fogyasztaniuk. Az A-s vércsoportúak étrendi javaslata vegetáriánus jellegű, kevés tej és tejtermék fogyasztása engedélyezett. A B-s vércsoportúaknak vegyes étrendet. Az AB-s vércsoportúaknak pedig mérsékelt hús- és gabonatartalmú étrendet javasol a kúra megalkotója. Előnye: A vércsoportok szerinti étkezés nem igazán diéta. Sokkal inkább életmódprogram, amely segít megtalálni a személyre szabott élelmiszereket, ételeket. Ez a testhezállóság kevés diéta sajátossága. Nagy előnye még, hogy sok más divatos étrenddel ellentétben nem tiltja meg a húsfélék fogyasztását sem.
Hátránya: Az elmélet helyessége, a vércsoportok és a táplálkozás összefüggése csak feltevéseken alapul. Anyagcsere-zavarok, például cukorbetegség, fehérje- vagy zsírbontási rendellenességek esetén nem javasolt ez az étrend. Gyorsan, és jelentős túlsúlytól való megszabaduláshoz nem alkalmas. |
|